Geschiedenis W.S.T.V. ‘Pierrot et Colombine’ 2018-01-08T12:58:51+00:00

Geschiedenis W.S.T.V. ‘Pierrot et Colombine’

De W.S.T.V, de Wageningsche Studenten Tooneel Vereeniging is opgericht in januari van het jaar 1906. In oktober van hetzelfde jaar werd de vereniging officieel erkend als ondervereniging van de Wageningsche Studentenvereniging Ceres. De W.S.T.V. was destijds al verantwoordelijk voor het jaarlijkse galatoneel en eveneens voor het ludieke groenentoneel op het Wagenings Studenten Corps. Vanaf 1928 kwam de W.S.T.V. onder de regie van Adriaan Hooykaas, die 35 jaar lang voor de vereniging heeft geregisseerd. Hij heeft de W.S.T.V. naar een nieuw niveau getild, door stukken te spelen die nog nooit in Nederland waren vertoond.

In het jaar 1967 is de W.S.T.V. samengegaan met de Spelender Wieven, de toneelvereniging van de Wageningsche Vrouwen Studenten Vereniging. Sinds deze fusie is de W.S.T.V. “Pierrot et Colombine” de gemengde toneelvereniging zoals ze nu is, hoewel beide studentenverenigingen destijds nog gescheiden waren. Aan het eind van de jaren 70 is de W.S.T.V. een paar jaar weg geweest, om in het begin van de jaren 80 weer op te bloeien.  

Tegenwoordig speelt de W.S.T.V. nog elk jaar het traditionele galatoneel, maar daarnaast ook een reeks voor iedereen toegankelijke voorstellingen. Deze voorstellingen vallen over het algemeen in de maanden mei en juni. De stukken die jaarlijks vertoond worden wisselen van karakter, afgelopen jaren is er zowel buiten als binnen gespeeld, zowel Shakespeare als moderne kluchten. Innovatie, creativiteit en tradities gaan hierbij gepaard. Kortom, de W.S.T.V. is een vereniging, met een lange geschiedenis, die nog altijd zeer actief is.